Guide: Bedste overvejelser du kan gøre dig inden du køber en sofa

Overvejelser sofa, køb af sofa, valg af sofa, stof valg, type af sofa, bedste sofa

Er du på udkig efter en sofa, og er du i tvivl om hvor du skal starte? – Vi har lavet denne artikel, som omhandler nogle af de overvejelser du skal gøre dig inden du køber din nye sofa.

 

Sofaen er oftest samlingspunktet i hver husholdning. Det er et fristed, hvor man kan tillade sig at slappe fuldstændig af. Et perfekt sted til en behagelig lur. Det perfekte sted til at samle hele familien. 

Efter sofaen blev gjort moderne i Europa tilbage i 1700-tallet, har det været et af de vigtigste møbler i ens hjem og stue. 
Sofaen bruges den dag i dag i mange sammenhænge og det er derfor vigtigt, at man finder en sofa, som matcher ens behov.  Men en sofa skal ikke længere blot være behagelig at sidde i – den skal være pæn, praktisk, rummelig, holdbar og meget andet.
Det er vigtigt at du finder den rette type af sofa til dine behov og præferencer. 

Typer af sofaer

Sofaer fås i mange forskellige former og udgaver – her er nogle af de mest populære: 

 • Chaiselong sofa: Kan beskrives som en almindelig sofa med chaiselong – så en sofa hvor én af hynderne er forlænget, og man derfor har mulighed for at smide benene op i sofaen, uden at man skal ændre sidderetning. Se vores udvalg af Chaiselong sofaer her.

 • Hjørnesofa: En sofa som har en karakteristik L-form, hvor designet gør det muligt at få sofaen til at passe ind i et hjørne af stuen. Det er en klassisk sofa for hele familien, da den tillader ekstra mange siddende personer. Perfekt til festlige begivenheder, hvor mange personer skal samles.

 • U-sofa: Kan beskrives som en stor U-formet sofa – oftest den største type sofa man kan få, og hvor der er plads til mange mennesker. Fordelen ved denne type sofa er, at der nemt og smart kan placeres et sofabord i midten. 

 • Sovesofa: En sofa der kan foldes ud til en seng, så den kan bruges som ekstra gæsteseng. Det er en god mulighed til små rum eller lejligheder eller hvis du har gæster, men ikke har plads til en ekstra seng.

 • 2-personers sofa: En sofa designet til at rumme to personer, der sidder side om side. Denne sofa findes oftest i små rum, eller i kombination med andre fritstående sofaer i større rum.

 • 2,5-personers sofa: En sofa, der er lidt større end en 2-personers sofa og har plads til en ekstra person at sidde ved siden af. 

 • 3-personers sofa: En sofa, der er designet til at rumme tre personer, der sidder side om side. Dette er en sofa type, som oftest ses i rigtig mange danske hjem. Se vores udvalg af 3-personers sofaer her.

 • Modulsofa: En sofa, der består af separate moduler, der kan kombineres på forskellige måder. Det gør det nemt at tilpasse sofaen til dit rum og dine behov. Derudover er denne sofa nemt at flytte med, og man kan på ingen tid ændre dens udseende. 

"Hvilken sofa skal jeg vælge?"

Hvilken sofa skal jeg vælge? Det er et spørgsmål, som utrolig mange mennesker stiller os og sig selv, når de har besluttet sig for, at de skal anskaffe sig en ny sofa. Der er mange ting at overveje, når det kommer til at vælge den perfekte sofa, så her er nogle faktorer, som vi anbefaler, at du tænker over inden du træffer din beslutning:

 • For det første er det vigtigt at tænke på, hvilken stil du ønsker for din sofa. Skal sofaen være moderne og minimalistisk, eller foretrækker du en mere klassisk og traditionel stil? Sofaen vil have stor betydning på det visuelle i din stue, og derfor skal valget af sofaen også afhænge af indretningen i resten af dit hjem.
  Tænk over hvordan din nye sofa vil passe ind i resten af rummet.

 • En anden ting at overveje er materialerne, som din sofa er lavet af. Der findes 100-vis af forskellige muligheder for beklædning af en sofa.
  Overordnet er der to typer af betræk som oftest anvendes – Læder og stof.
  Hver materiale har hver deres fordele og ulemper.
  Læder ser for eksempel flot ud, men det kræver større vedligeholdelse og pleje. Derudover er lædersofaer oftest dyrere end stofsofaer.
  En stofsofa  kan fås i ufattelig mange farver, materialer, kvaliteter og typer, hvilket gør det muligt at tilpasse den præcis efter dine behov. Dog kan stof være sværere at holde pænt, da det ikke er ligeså modstandsdygtig som læder når det kommer til madrester, fedtede fingre eller husdyr.
  Læs mere om fordelene og ulemper ved henholdsvis læder og stofsofaer her.

 • Derudover skal du også tænke på, hvilken form du ønsker for din sofa. Her snakker vi både om form ift. typen – altså om den skal være klassisk aflang, U-formet, L-formet eller være en hjørne sofa.
  Dette afhænger selvfølgelig af, hvor meget plads du har til rådighed i dit hjem. Men det er også en god idé at tænke på, hvordan du vil bruge sofaen. Hvis du f.eks. ofte får gæster på besøg, så kan en U-formet sofa være en god mulighed, da den giver plads til flere mennesker.

 • Til sidst skal du også huske at tænke på komforten. Det er jo trods alt her, du skal slappe af og slå dig ned efter en lang dag. Derfor er det vigtigt at du vælger en sofa, som er lavet af noget ordentlig materiale. Derfor anbefaler vi, at du vælger en sofa med ekstra holdbar skum såsom HR-skum. 

I sidste ende er valget af sofa et spørgsmål om personlige præferencer. Det er vigtigt at tænke over, hvad der passer bedst til dine behov og ønsker, og at vælge en sofa, som du vil være glad for i mange år fremover. Så lad ikke valget af sofa være en kamp, men lad det være en mulighed for at skabe et hyggeligt og indbydende hjem, som du vil elske at være i.

Hvor stor skal min sofa være?

Det dur ikke hvis man køber sig en sofa som er alt for stor, og slet ikke kan passe ind i ens stue. På den modsatte side så dur det ikke, at sofaen er for lille og ikke kan rumme hele familien.
Derfor anbefaler vi, at du måler din stue op inden du køber dig din nye sofa.
Når du har mål din stue op, så har du også nemmere ved at kigge efter sofaer, da du nu ved hvilket størrelse du skal gå efter.

Den bedste måde at måle hvor stor en sofa skal være er ved hjælp af tæpper eller aviser.
Placer tæpper rundt på gulvet således den former din nye ønskede sofa. Således kan du visualisere hvor stor sofaen nogenlunde vil være, og hvor meget gulvplads den vil optage. 
Desværre giver det dog ikke en klar fornemmelse af, hvor meget af rummet, sofaen vil optage. 

målebånd, sofa, opmåling,

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Der findes utrolig mange forskellige typer af sofaer i forskellige størrelser. De forskellige kategorier er: Chaiselong sofa, Hjørnesofa, U-sofa, Sovesofa, 2-personers sofa, 2,5-personers sofa, 3-personers sofa og modulsofa. 
Derudover findes der et hav af andre typer. 

 

Det er svært at sige helt konkret hvilket sofa du skal vælge.
Der findes utrolig mange typer i forskellige kvaliteter og med forskellige betræk, farver og udseende.
Se vores guide her på siden, hvor vi gennemgår de forskellige overvejelser du skal gøre dig.

 

Din sofa skal være ligeså stor som du ønsker det. Dog skal du være sikker på, at din sofa rent faktisk kan være i din stue eller i dit hjem.
Vi anbefaler, at du prøvet at visualisere din nye sofas størrelse ved hjælp af aviser eller tæpper, som ligger ud på gulvet.

KLAR TIL AT BLIVE INSPIRERET?

Er du lidt i tvivl om valget af din nye sofa, eller har du måske bare brug for lidt vejledning?

Vi vil gerne hjælpe dig godt på vej. Bliv inspireret af vores mange informative blogindlæg på linket herunder. 

Klar til at blive inspireret

Se vores mest populære sofaer her